277- İman edip sâlih amel işleyen, namaz kılan, zekat verenlerin Rableri katında mükafatları vardır. Onlara hiçbir korku yoktur, mahzun da olmayacaklardır.
Faizin mahvolucu, mahvedici bir haram; zekat, sadaka ve infakın arttıkça iki tarafa huzur verici amel olduğuna inanan ve bu güzel amelleri işlemek suretiyle hem kendini, hem bulunduğu toplumu düzelten insan gerçekten insaflı, vicdanlı, Rabbimizin buyruğuna kulak verip itaat eden; mümin, emin, güvenilir kimsedir. İmanın gereği hep amel-i saliha denilen güzel işleri yapar.
Başta namaz olmak üzere bütün bedeni ibadetleri, zekat ve kapsamına giren mali ibadetleri yaparak Rabbi katında büyük mükafatlara mazhar olup, korkudan huzurunda emin olacak, iki cihan saadetini kazanacaktır. Ne mutlu, bu müjdeli haberlerden ders alıp doğru yoldan gidenlere… Bu insanlar, geldiği imtihan dünyasında görevleri yerine getirme mutluluğunu yaşarken yaptığı iyilik ve yardımın ferahlığını da gönlünde taşır. Bahtiyar insan, mutlu olmanın yolunun mutlu etmekten geçtiğinin farkındadır.
Faiz âyetlerinin arasında iman, salih amel, namaz ve zekâttan bahsedildi. Yani; mallarınız ve bedenleriniz konusunda Allah’ı söz sahibi bilmeniz, mallarınızı ve bedenlerinizi Allah yolunda infak edebilmeniz ve fâiz pisliğinden kurtulabilmeniz için Allah’a; Allah’ın istediği biçimde iman etmek zorundasınız. Bu iman olmadan bunları be cermeniz mümkün değildir. Allah’ı Allah’ın kendini tanıttığı şekilde tanımayan, O'nun istediği biçimde inanmayan birisinin O'nun adına mal infak etmesi de, fâizi terk etmesi de mümkün değildir.
Allah’a iman; Allah’ın gönderdiklerine imandır. Allah’tan gelen emirlere inanmayan bir adam Allah’a inanmıyor demektir. İnfaka, fâizin haramlığına inanmay an bir adam Allah’a inanmıyor demektir. Allah’ın istediği iman; amelle bütünleşen imandır. Sözle söylenip amele dönüşmeyen bir iman sadece iddiadır. Allah’ın istediği iman, kişiyi O'nun emirlerini uygulamaya ve yasaklar ından da uzak durmaya götürür.
Allah’a inanacaksınız, sonra namazla hayatınızı düz enleme adına Allah’tan mesaj alacaksınız, sonra bu mesajı uygulamak üzere zekât vereceksiniz; böylece hem infakı yerine getirecek hem de Allah’ın haram kıldığı fâizden kendinizi kurtarma imkânı elde edeceksiniz.
Salih Amel
İman ve salih amel Kuran’da birlikte çok zikredilir. Çünkü iman ve salih amel, birbirini tamamlayıcıdır. Kuran’ın talimine göre imanın salih amele götürmesi, salih amelin de imanın sonucu olması gerekir.
Salih ameller nelerdir? Kuran’daki ifadelere dayanarak bir liste vermek mümkünse de, salih amelin genel tanımı; Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle ilahi bir emri yerine getirmektir. Salih amel sırf belli fiillerin ifası değil, bu fiilleri işleyenin tutumuyla da ilgili bir meseledir.
Sadece bire bir cezalandırılacak olan şerli amellerin aksine, salih ameller kat kat mükafatlandırılacaktır. Ayrıca salih ameller kötü amelleri giderir.
Namaz
Namaz dinin direğidir, namaz kılan dinini doğrultmuştur. Namaz kılmayanın dini yıkılır. Namazları müstehap zamanlarda şartlarına ve edeplerine uygun şekilde, cemaatle kılmalı, birinci tekbiri imamla birlikte almaya çalışmalı ve ilk safta yer bulmalıdır. Camiye geç gelip birinci safa geçmek için safları yarmak, cemaate eziyet vermek haramdır. Bunlardan biri yapılmazsa matem tutmalıdır. Kamil Müslüman namaza durunca sanki dünyadan çıkıp ahirete gider.
Dünyada Allah’a yaklaşmak çok az nasip olur. Âhiret asıl yakınlık yeridir. Namazda ahirete giderek burada nasip olan devletten hisse alınır. Bu dünyada hasret ve firak ateşiyle yanan susuzlar ancak namaz çeşmesinin hayat suyuyla serinleyip rahatlar. Kibir çölünde şaşırıp kalmış olanlar namaz çadırında vuslatın (matluba kavuşmanın) kokusunu duyarak hayran olurlar.
Namazla geçer insan şimşek gibi Sıratı,
Namazla insan bulur huzur ile rahatı.
Namazı kim beş vakit, getirirse yerine,
Namaz ile kavuşur, cennet nimetlerine.
Bir mü'min namaz kılmaya başlayınca cennet kapıları onun için açılır, Rabbiyle arasında perdeler kalkar, cennette hurileri onu karşılar. Bu hal namaz bitinceye kadar devam eder. Hadis-i Şerif
Yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılana biri şirkten biri nifaktan iki beraat verilir. Hadis-i Şerif
Kul bir namazı kılıp diğer namazı gözettiği müddetçe daima namazdadır. Hadis-i Şerif
Namazı vaktinde kılmadığı için üzülmeyenin imanı gider.
Vücuduna haram lokma karışmış kimse namazlarından lezzet alamaz. Bahaettin Buhari
Eğilen baş taç giyer. Namaz, Allah (cc)’ın egemenliğini kabul etmektir.
Efendimizin son sözü ‘Namaza dikkat edin’ olmuştur.
Namaz, kişilik, kimlik kazanmaktır, şarj olmak, canlılık kazanmak ve yenilenmektir.
Namaz zamanın zekatıdır.
Namaz, Allah (cc) ile kul arasında köprü, zekat kullar arasında köprüdür.
Namazdaki secde başkalarına secde etmekten hali olmuyorsa o namaz, namaz değildir. Muhammed İkbal
Güneşten sonra kalkmak ölü gibi olmaktır.
✽ ✽ ✽
Şeyh Ebû’l-Vefa’ya bir gün, ‘Şehrimize şu kadar ağırlıktaki taşı kaldıran, şu kadar ağır yük taşıyan birisi geldi’ diye bahsedilmişti. Ebû’l-Vefâ, bu sözü söyleyen talebelerine şu mânidar cevabı verdi: ‘O ağır yükleri kaldırmak kolay, fakat şu abdest ibriğini taşımak ondan çok daha zordur.’
✽ ✽ ✽
Zekatın farz olmasının hikmetleri
♦ İmtihan. Sevginin derecesi kulu sevdiği şeylerden ayırmakla tecrübe edilir. Mal da kulun sevdiği bir şeydir. Kulun imanında ne derece samimi olduğu tecrübe edilmek için o çok sevdiği malından Allah (cc)’ın rızası ve emrini yerine getirmek için harcaması istenir. Zekatını verince Allah (cc)’a karşı kulluk vazifesini yapmış sayılır.
♦ Mümini cimrilik sıfatından temizlemek. Cimrilik helaka sebep olan şeylerdendir. İnsan cimrilikten ancak malını vermeye alışmakla kurtulabilir. Bir şeyin sevgisi ancak ondan ayrılmak için nefsi zorlamakla kaybolur. Sonunda nefis buna alışır. Zekat, malı cimrilik kirinden temizler. Bu temizlik, harcamasının miktarına, bu sebeple içinde duyduğu ferahlık ve sevincin derecesine göre değişir.
♦ Nimete şükür. Bedeni ibadetler beden nimetinin şükrünü, mali ibadetler ise mali nimetlerin şükrünü yapmak içindir.
♦ Fakir ve âcizlere yardım etmek, muhtaç kimselerin yaralarını sarmak, onların elem ve sıkıntılarını hafifletmek.
♦ Zekat; dilenci ve işsizlerin sayısını eksiltir, böylelikle toplum-daki suçlar, fenalıklar, karışıklık ve dengesizlikler azalır.
♦ Zekât; cemiyeti, zenginlerin büyük servetler yığıp fakirleri mahrumiyetle baş başa bırakmaları neticesinde meydana gelen, komünizme zemin hazırlayıcı ihtilâl ve karışıklıklardan korur.
♦ Allah yolunda çarpışanları güçlendirerek İslâm dininin yayılması, şehâdet kelimesinin yükselmesidir.
Zenginlerin zekâtı, fakirlere kâfi gelmeseydi, Allahu Teâlâ, onlara nafaka gönderirdi. Eğer fakirler, aç kalıyorsa, zenginlerin zekât vermeyişindendir. Hadîs-i Şerîf
Allahu Teâlâ, zekâtı, malınızın geri kalanının güzelleşmesi ve temizlenmesi için farz kıldı. Hadîs-i Şerîf
‘Kim, Allah kendisine mal vermiş de zekâtını vermemişse, zekâtı verilmemiş o malı, kıyâmet gününde, iki gözü üzerinde iki siyah nokta bulunan korkunç ve zehirli erkek bir yılan sûretinde konulur ve bu korkunç yılan kıyâmet gününde mal sâhibinin boynuna sarılır. Sonra, ağzı ile sâhibinin çenelerini iki tarafından yakalar ve: ‘Ben senin malınım, ben senin hazinenim! der.’ Hadîs-i Şerîf
✽ ✽ ✽
Musa (as) seyahat ederken bir gün ağır ağır, bütün samimiyetiyle namaz kılmakta olan bir adama rastlar. Adamın namazına o derece imrenir ki, Allah’a:
‘Ey Rabbim, ne güzel namaz!’ demekten kendini alamaz.
Ardından Allah (cc) şöyle buyurur: ‘Ey Mûsa, o kimse her gün gece gündüz böylece bin rekât namaz kılsa, bin tane köle azad etse, bin defa cenaze namazı kılsa, bin kere hacca gitse, Allah yolunda bin defa savaş etse, malının zekâtını vermedikçe yine de boşuna!’
✽ ✽ ✽
Allahu Teala hayat nizamını iman, ıslah, ibadet ve yardımlaşmatemelleri üzerine ikame eden müminlere mükafat ve ihsanlarını vaad ediyor.Onlara dünyada huzur ve emniyet bahşediyor, saadet veriyor. Onlar bir daha korkmayacak ve üzülmeyecekler. Kötü bir şeyle karşılaşmaktan korkmaz, sevdikleri bir şeyi kaçırdıklarından dolayı mahzun olmazlar.
✽ 'İman edenler, salih amel işleyenler, namaz kılanlar, zekat verenler' arasında "و" atıf harfiyle vasıl yapıldı, aralarında tezayuf, camii akli vardır. İman etmek, salih amelsiz, namazsız ve zekatsız olmaz.
✽ Ayet-i kerimede itnabtan tefri sanatı vardır.
✽ Salih amel işleyenler'in zikrinden sonra 'Namaz kılan ve salih amel işleyenler'in zikredilmesi, itnabtan umumiden sonra hususiyi zikirle itnabtır. Salih amelin en önemlilerini bu ikisi teşkil ettiği için onlar zikredildi, tağlib yapıldı.
✽ Namaz ve zekat arasında muraat-ı nazır ve cüz-kül vardır. Çünkü salih ameller sadece bu ikisi değildir.
✽ 'Onların mükafatları Rableri katındadır' cümlesinde "رَبِّهِمْ" izafeti salihler için ziyade lütuf ve teşrif manası içerir. İzafet, muzaf ve muzafın ileyhin şanı içindir.
✽ 'Onlara korku ve üzüntü yoktur' cümlesi mefhum-u muhalifiyle, faiz alan nankörlere Allah'ın gazabını, dalalet ve inhirafı, korku ve ızdırabı vereceğini bildiriyor.